Soko banja - sjajna prilika za Vašu investiciju

Sokobanja se nalazi u centralnom delu Istočne Srbije, ušuškana u prelepom prirodnom ambijentu Sokobanjske kotline na 400 metara nadmorske visine, oko koje se ređaju šumovite planine – na severu Rtanj, a na jugu Ozren, Leskovik i Devica. Sa istoka i zapada kotlinu seku reke Timok i Moravica. Istoimena opština, koja zahvata površinu od 525 km2 ima oko 19 000 stanovnika, dok u samoj Sokobanji živi oko 9 000 ljudi. 

Vazdušna strujanja koja se u kotlini spajaju formiraju ružu vetrova i oplemenjuju banjski vazduh negativnim jonima. Zbog jedistvenih klimatskih uslova i čistog svežeg vazduha boravak u banji doprinosi poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja, a pogotovo prija plućnim bolesnicima. Ako tome dodamo i lekovite izvore, jasno je zašto je ovo banjsko lečilište toliko posećeno. 

Međutim, nije Sokobanja privlačna samo ljudima koji imaju neki zdravstveni problem. Sve je više i mladih gostiju koji ovde dolaze pre svega zbog rekreacije i provoda. To je sasvim razumljivo, s ozbirom da Sokobanja nudi zanimljive sadržaje za sve tipove turista. Ali da krenemo redom.

Najposećenija banja u Srbiji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (april 2023. godine) ukupan broj turista koji je posetio Sokobanju u 2021. godini je 159.131. Od tog broja čak 154.815 su domaći turisti, što čini oko 97% od ukupnog broja posetilaca. 

Kada je u pitanju broj noćenja, on je iznosio tačno 756.089. U poređenju sa 2019. godinom, kada je ostvareno ukupno 588.422 noćenja, to je značajan rast. Ovi podaci pokazuju da je Sokobanja konačno preuzela primat i po prvi put postala najposećeniji banjski centar u Srbiji

Ako se zna da banjski turizam uzima značajan udeo u ukupnom turističkom prometu naše zemlje, sasvim je jasno da se ulaganje u kupovinu nekretnine u Sokobanji itekako isplati. Ako vas interesuje direktna prodaja stanova i apartmana u Sokobanji posetite našu naslovnu stranu i pogledajte aktuelnu Soko Lux ponudu nekretnina. 

Sokobanja od starih Rimljana do današnjih dana

Okolina izvora koji danas pripadaju Sokobanji bila je nastanjena još u neolitu, o čemu svedoče iskopine sa lokaliteta Trebič. Na istom lokalitetu, kao i u Sokogradu pronađeni su i razni predmeti iz rimskog doba, a na mestu gde se danas nalazi amam postoje ostaci rimskih termi, što dokazuje da su stari Rimljani itekako znali za blagotvorna svojstva sokobanjskih voda. 

U Sokobanji su uživali i lečili se i Turci Osmanlije, da bi nakon njihovog odlaska, Knjaz Miloš Obrenović ozvaničio turizam i započeto je sa izgradnjom banje kakvu danas poznajemo. Sve od 1837. godine, kada je prvi put neko zvanično upućen na lečenje u banju, pa do danas traje razvitak Sokobanje. To je više od 180 godina duga tradicija banjskog turizma, što Sokobanju čini najstarijim banjskim lečilištem u modernoj Srbiji. 

Od strane Vlade Republike Srbije Sokobanja je 2006. godine proglašena za srpsku banju sa najviše potencijala i jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji. Danas je ona vodeća destinacija banjskog turizma kod nas. 

Lekoviti izvori i zdrav banjski vazduh

Sokobanja je bogata izvorištima termomineralne vode čija je temperatura od 28 do 45,50C, kao i lekovitog gasa. Ukupno je 6 izvora sa kojih se lekovita voda i gas eksploatišu kako bi se koristili u balneolškim terapijama. 

U banji preovladava umereno-kontinentalna klima, karakteristična po povoljnom atmosferskom pritisku i umerenoj količini padavina, a sa medicinskog stanovišta posebno je značajna visoka koncentracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, bez aerozagađenja. Zbog povoljnih klimatskih uslova i čistog vazduha, Sokobanja je jedna od svega nekoliko vazdušnih banja u Srbiji. 

S obzirom na mogućnosti koje je priroda podarila Sokobanji, ali i na nekoliko savremeno opremljenih specijalizovanih medicinskih ustanova, ovde se primenjuje čitav niz balneoloških tretmana koji pomažu u lečenju raznih oboljenja i oporavku od raznih stanja, kao što su bronhijalna astma i druge plućne bolesti, povišen krvni pritisak, anemija, hronična ginekološka i reumatska oboljenja, očne bolesti, bolesti bubrega i žlezda, neka neurološka stanja, kao i oporavak od povreda. 

Turistička ponuda Sokobanje

Kako se nalazi u jedinstvenom okruženju prelepih šumovitih planina, Sokobanja je pravi raj za ljubitelje prirode i ljude koji vole aktivan odmor. U njenoj okolini postoje brojna izletišta, a mi ćemo pomenuti samo neka od njih: Vrelo Borići, Lepterija, Kalinovica, izletišta Očno i Grudno u blizini specijalnih bolnica itd. 

Odlazak na neku od obližnjih planina je obavezna aktivnost za svakog gosta koji voli da bude u pokretu. Najbliži je Ozren, koji se uzdiže tik iznad Sokobanje. Spada u najšumovitije planine Srbije, a zbog visoke koncentracije ozona u vazduhu predstavlja klimatsko lečilište. Na Ozrenu se nalazi vodopad Ripaljka, jedan od najlepših i najvećih vodopada u Srbiji, spomenik prirode koji će očarati svakog posetioca. Planina Rtanj nadaleko je čuvena po lekovitim biljkama, ali i po mističnim pričama o njoj, pa je odlično mesto za sve turiste istraživačkog duha, ali i za planinare i alpiniste. 

Ispod Rtnja nalazi se Vrmdžansko jezero, a na svega desetak kilometara od centra banje i Bovansko jezero, za sve one koji vole da uživaju u aktivnostima na vodi. Najzad, pomenućemo i Sesalačku pećinu, dostupnu do 200 m dubine, gde možete uživati u posmatranju predivnih stalaktita i stalagmita, travertinskih kada i reke ponornice.  

Sama banja takođe je puna zelenila. Centralni park uz sokobanjsku promenadu ukrašen je stoletnim drvećem, raznim cvećem i žubnjem, kao i fontanama. U njegovom sklopu je i dečje igralište „Sokolići“. U parku se nalazi i jedan od simbola Sokobanje, turski amam. Prvo kupatilo na ovom mestu sazidali su još Rimljani, a u 15. veku podignut je današnji amam, jedino tursko kupatilo u Srbiji koje je i danas u funkciji. Preko puta šetališta, nasuprot amamu stoji još jedna znamenita građevina, Milošev konak u Sokobanji, danas pretvoren u restoran.

Ako želite da zavirite u prošlost ovog podneblja, idealno mesto je svakako Soko grad, smešten na uzvišenju udaljenom 2 km od centra. Nekada je ovde bilo rimsko vojno naselje, pa grad naših vladara, turska tvrđava i austrijsko vojno skladište, a priča se da se tokom Prvog srpskog ustanka u Soko gradu skrivao čuveni hajduk Veljko Petrović. Danas se na lokaciji mogu videti ostaci kula, kapije i odbrambenih bedema. Iako je potrebno dosta truda zbog velikog uspona, treba se popeti na liticu koja čuva srednjevekovne tajne, jer pogled koji se pruža sa vrha oduzima dah. 

Ostaci još jednog utvrđenog grada mogu se videti u blizini Vrmdžanskog jezera. To je Vrmdžanski grad, sagrađen verovatno u isto vreme kada i Soko grad. Tokom srednjeg veka koristila ga je srpska vlastela, da bi u ranom 15. veku pretrpeo velika oštećenja od strane Turaka, nakon čega je zauvek napušten. 

Kada je reč o verskim objektima u Sokobanji i njenoj okolini, pomenućemo samo neke: Crkvu rođenja Presvete Bogorodice, podignutu krajem 13. ili početkom 14.veka, Crkvu Ognjena Marija, Crkvu Svetog Preobraženja Gospodnjeg (1892.) itd. Na Ozrenu se može obići i napušteni manastir Jermenčić, sagrađen 1392. godine od strane jermenskih vojnika koji su se, prema narodnom predanju, borili na strani Turaka u Kosovskom boju. O istoriji, običajima i tradiciji ovog kraja možete dosta saznati u Zavičajnom muzeju Sokobanje. Ispred muzeja se nalazi amfiteatar na kome se preko leta organizuju pozorišne predstave, književne večeri i drugi kulturni događaji.

Sokobanja nudi i mnoštvo sportskih i rekreativnih sadržaja. Kupači i ljubitelji vodenih sportova svoj kutak će pronaći na reci Moravici i Bovanskom jezeru. Za uživanje i opuštanje u pravom smislu te reči posetiocima su na raspolaganju banjski wellness i spa centri. Najzad,  Sokobanja ima i svoj Akva park Podina koji obuhvata površinu od 16.000 kvadratnih metara i nudi najraznovrsnije vodene sadržaje – bazene, rekvizite za vodene sportove i mnoštvo vodenih atrakcija. 

Ponudu upotpunjuju fudbalski stadion, nekoliko fudbalskih igrališta, kombinovani tereni za male sportove, veći broj bazena, teniski tereni, nekoliko teretana, streljana, zatim kuglana, trim staze i staze zdravlja. U poslednjih nekoliko godina, s obzirom na uslove, poraslo je interesovanje i za ekstremne sportove. U banji postoje i lovišta, a razvijeni su i rečni i jezerski ribolov.

Tokom godine u Sokobanji se organizuju brojne manifestacije: Prva harmonika Srbije, Međunarodni salon ekološke karikature, Zlatne ruke Sokobanje, Sokograd, Umetnička kolonija. Razvijen je i kongresni turizam za čije potrebe se uglavnom koriste hotelske sale.

Više informacija o znamenitostima i turističkoj ponudi Sokobanje pročitajte u našem posebnom članku.